Сервис Совети

Совети

Магнетни полиња: избегнувајте поставување на вашиот часовник на електронски направи, кои генерират моќни магнетни полиња. Круна со завртување: притиснете и внимателно завртете ја круната навнатре за да спречите навлегување на вода во механизмот. Круна без завртување: притиснете ја назад круната во неутрална позиција за да се спречи навлегување на вода во механизмот.

Чистење: за метални белегзии и водоотпорни куќишта, користете четка за заби со сапунирана вода и мека крпа за сушење. Пливање во море: секогаш исплакнете го вашиот часовник со топла вода после пливање во море. Копчиња за штоперица: не ракувајте со копчињата за штоперица под вода со цел да се спречи навлегување на вода во механизмот.

Температура: избегнувајте екстремни температури над 60°C и под 0°C или екстремни температурни промени.

Хемиски производи: избегнувајте директен контакт со растворувачи, детергенти, парфеми, козметички производи итн.,бидејќи тие можат да ги оштетат белегзијата, куќиштето и дихтунзите. Шокови: било да се термички или механички - избегнувајте ги. Ударите /падовите можат значително да влијаат на точноста и работата на часовникот

Кожно ремче: “Божиновски” ви препорачува да ги следите чекорите подолу со цел да се зачува состојбата на вашето кожно ремче што е можно подолго:

Отпорност на вода: отпорноста на вода на еден часовник не може да биде трајно загарантирана. На неа може да влијае стареењето на дихтунзи или случаен удар на круната. Како што е предвидено во нашите сервисни инструкции, ви препорачуваме еднаш годишно да ја проверувате водоотпорноста на часовникот во некој од врвните сервисни центри на Божиновски во Скопје и Битола.

Енергетска резерва (автоматик): автоматските механизми на само-навивање генерират енергија од движењето на зглобот на раката на носителот на часовникот. Бидејќи е само-навивачки механизам (ротор), директно поврзано со активностите на носителот, 10 –12 часа се доволни за да генерира енергетска резерва и да осигура дека часовникот ќе работи и во текот на ноќта. Затоа часовникот треба да се носи од 10-12 часа на ден (нормални дневни активности) и тоа во текот на неколку дена. Ако не се носи доволно (или без доволно движење на зглобот), или не редовно (не на дневна основа), енергетската резерва ќе продолжи да се троши и ќе има потреба да се навие рачно. Круната ќе треба да биде навиена рачно 15–20 пати за да се развие доволно енергетска резерва за да се осигура точноста на часовникот. Оваа едноставна постапка треба да се следи по добивањето на нов механички часовник, а исто така се применува за часовник кој не работи или кој не е носен редовно. Ве молиме не заборавајте, најчестата заблуда дека со едноставно протресување на автоматскиот часовник ќе се добие доволно енергетска резерва за часовникот да одржува точно време, ниту ќе обезбеди енергетска резерва ниту точно работење на часовникот.